Dykutrustning

Om du är på väg att skaffa ett dykcertifikat vill du förmodligen också veta lite om hur dykutrustningen ser ut och fungerar. Därför tänkte vi på dykcertifikat.com nu titta på vad som brukar ingå i en grundläggande dykutrustning.

Det här ingår i en dykutrustning

Dykdräkt

En dykardräkt fungerar som ett isolerande lager runt kroppen så att du slipper frysa när du dyker, men det finns tre olika sorters dykdräkter att välja på: våtdräkt, torrdräkt och semidry-dräkt

Våtdräkt – Våtdräkter är gjorda av neopren och släpper in vatten men isolerar ändå mot kyla. Våtdräkter passar utmärkt för dyk i svenska vatten på sommaren.

Torrdräkt – torrdräkten är också ofta gjord av neopren men släpper inte in något vatten. Under torrdräkten kan du även ha ett underställ. Torrdräkten funkar därför utmärkt för dyk i riktigt kalla vatten.

Semidry-dräkt. En semidry-dräkt släpper igenom vatten men inte alls lika mycket som en våtdräkt. Semidry-dräkten är alltså ett perfekt alternativ när du ska dyka i vatten som inte är så kalla men som inte heller är för varma.

Dykväst

Dykvästen fylls med luft när du ska upp till ytan och kan minskas på luft om du ska ner igen. Dykvästen är mycket viktig för att du ska kunna hålla dig på rätt djup.

Dyktuber

Dyktuber (som även kallas för lufttuber och flaskor) är de tuber som fylls med luft och som du har på ryggen när du dyker.

Regulator

Regulatorn är en mycket viktig del av dykutrustningen. Med hjälp av regulatorn kan du sänka lufttrycket så att det blir lägre än i omgivningen, vilket gör att det blir enklare att andas.

Dykmask

Dykmasken är det som man ibland kallar för cyklop och är ett måste när man dyker.

Snorkel

En snorkel är ett måste även när man sportdyker med tuber. Det är framförallt en säkerhetspryl som är bra att ha när man kommer upp till ytan och det råder hög sjö. Då slipper man kippa efter andan med huvudet böjt uppåt.

Simfenor

Simfenorna gör att du tar dig mycket snabbare fram under vattnet och är ett måste för alla sportdykare.

Klocka

En klocka som är anpassad för dykning är också en självklarhet så att du kan ha koll på din dyktid så att du vet när du ska gå upp till ytan igen.

Error loading 209