Vanliga frågor

Hur gammal måste jag vara?

Åldersgränsen för sportdykning är 10 år inom PADI, 12 år inom NAUI i Sverige och 15 år inom Svenska sportdykarförbundet (CMAS). De yngre dykarna får juniorcertifikat. Alla dykorganisationer utbildar barn inom fridykning i tidigare ålder.

Hur länge gäller ett dykcertifikat?

Livet ut.

Gäller mitt dykcertifikat i hela världen?

Ja.

Måste jag köpa dykutrustning innan jag börjar dyka?

I nybörjarkurserna ingår dykutrustning.

Var bör jag ta mitt dykcertifikat?

Fördelen med att ta ett dykcertifikat i Sverige är att våra vatten är mörka och kan du dyka i mörka vatten kan du dyka överallt. Om du tar ditt dykcertifikat utomlands i klart vatten kan det blir svårt för dig att orientera dig i Sveriges mörka vatten.

Vad kostar ett dykcertifikat?

Ett dykcertifikat i Sverige kostar från 3500 kronor och uppåt.

Kan vem som helst ta ett dykcertifikat?

Ja, i stort sett. Men du bör vara vid god hälsa, inte ha för stora problem med andningen (t ex på grund av rökning eller astma) och vara normal fysisk kondition. Om inte dykorganisationen kräver läkarundersökning bör du ändå undersökas av en insatt läkare om du har astma eller har andra problem med andningen.

Är det svårt att ta et dykcertifikat?

Nej, men alla människor är olika. Vissa människor har lite svårare att ta dykcertifikat än andra precis som vissa människor snabbt lär sig köra bil medan andra behöver lite mer tid, men det är ytterst få som inte lyckas ta ett dykcertifikat.

Var börjar jag dyka?

När du är nybörjare och ska ta ett dykcertifikat dyker du först i en bassäng och efter det i öppet vatten.

Får jag prova på att dyka en enda gång?

Ja, det brukar man få göra.

Error loading 209